Podcasten NOK: Om at bo småt og leve godt

I dette afsnit af podcasten NOK besøger jeg Anders Boisen på Djursland. Efter en årrække med fast job i kommunen, sadlede han om til et liv med Tiny House, skovhave, høns og hund. De lave udgifter til bolig og forbrug har givet ham frihed i livet og tid til at være et skabende menneske.

For Anders handler det at bo om meget mere end det praktiske i at have et sted at opholde sig. Efter at have afsluttet sin kandidatuddannelse i oplevelsesøkonomi, arbejdede han i en årrække med borgerinddragelse og byudvikling i Aarhus Kommune. Det var en tilværelse med ”8 til 16” job, pensionsopsparing og lejlighed i Aarhus. Men der manglede ligesom noget i livet. Han kunne ikke se sig selv fortsætte ad den klassiske karrierevej resten af livet frem til pensionen. Det virkede også uforeneligt med hans ønske om at finde en bæredygtig måde at leve på.

Derfor endte han med at sige jobbet op og bygge sit eget Tiny House. Det vil sige en bolig på højest 15 kvadratmeter. For Anders var det en måde at gøre modstand mod den herskende livsform. Men måske også et valg, som mange nok kan drømme om, men de færreste tør kaste sig ud i eller føler, at de har mulighed for.

I podcasten fortæller Anders, at beslutningen om at ”gå tiny” fik stor betydning for hans liv og selvopfattelse. Han gik fra at se sig selv som forbruger til i langt højere grad til at se sig selv som en producent. Som en, der skaber.

Samtalen når også omkring vigtigheden af at genfortrylle de steder og det liv, vi lever, og vores forhold til naturen. Og hvilken betydning det har for den bæredygtige omstilling. Og hvad vi i den forbindelse kan lære af Pocahontas sang i Disneys tegnefilm fra 1995.

Podcasten runder også fællesskabernes rolle i omstillingen til en bæredygtig livsform: Skal forandringen komme nedefra eller oppefra?

For Anders handler det i høj grad om, at omstillingen skal starte hos den enkelte. Her kan hans erfaringer med at leve småt, men godt, være til inspiration for andre.

Lyt til afsnittet via afspilleren her eller på Apple Podcast og Spotify (søg på NOK – en podcast om sufficiency).

NOK – en podcast om sufficiency
Podcasten NOK udforsker, hvordan vi kan skabe et samfund, der er i balance med klodens klima og økosystemer og samtidig giver trivsel for alle mennesker. At leve efter princippet om sufficiency betyder at leve småt, men godt. Med et ressourceforbrug, der er stort nok til at mennesker kan leve righoldige liv, men ikke større end at planeten kan bære det.

I foråret 2023 cyklede jeg på tværs af Danmark for at finde inspiration til, hvordan et liv baseret på sufficiency kan se ud. På turen besøgte jeg mennesker, der har valgt at leve anderledes for at opnå et bedre og mere meningsfuldt liv – f.eks. ved at arbejde og forbruge mindre. Eller som på andre måder kunne kaste lys over udfordringen med at leve inden for de planetære grænser.

I podcasten NOK kan du blandt andet høre et lille udvalg af samtalerne.

I første afsnit af NOK besøgte jeg forfatter og journalist Tor Nørretranders for en snak om at møde verdens venlighed, være i kontakt med sine omgivelser og føle sig mæt i arbejde og forbrug.