Podcasten NOK: Trivsel og bæredygtighed i familien

Nanna Hyldgaard Hansen

Er man nødt til at skippe arbejdet og flytte på landet for at leve godt og bæredygtigt? Spørger man Nanna Hyldgaard Hansen, er svaret nej. Også med et liv i forstaden er det muligt at halvere forbruget og skrue ned for arbejdstiden. For Nanna og hendes mand var det løsningen på et stresset familieliv.

I dette afsnit af podcasten ”Nok” besøger jeg journalist og forfatter Nanna Hyldgaard Hansen i Højbjerg syd for Aarhus.

Ind til for nogle år siden havde Nanna fuld fart på karrieren. Men efter i en årrække at have forsøgt at forene et travlt arbejdsliv med tilværelsen som småbørns-forælder, endte det til sidst med stress og sygemelding. Det blev en anledning til at familien barberede forbruget ned, så begge forældre kunne gå på deltid.

Senere endnu etablerede Nanna sig som selvstændig forfatter og foredragsholder, og i dag skriver hun om bæredygtigt hverdagsliv og om at forbruge mindre for at have mere tid. Hun har bl.a. skrevet bogen Lev for det halve, som er en personlig beretning om, hvordan hun og hendes mand lagde kursen om i livet.

I denne samtale fortæller Nanna Hyldgaard Hansen blandt andet om det skøre i, at samfundet er indrettet sådan, at man skal arbejde på fuld kraft hele livet igennem – også mens man har børn. Og om det svære i at træde uden for den slagne vej, når man ønsker at prioritere anderledes i forhold til arbejde, tid og familie.

Samtalen når også omkring risikoen for, at kortere arbejdstid kan forstærke de klassiske kønsroller med moren som den (delvist) hjemmegående og faren som den fuldtidsarbejdende.

For Nanna handler det om at skabe en model for bæredygtighed og trivsel, hvor man ikke er nødt til at flytte ud af byen og blive selvforsynende, men kan leve et helt almindeligt liv samtidig med at man skruer ned for forbrug og arbejdstid og får bedre tid og mening i hverdagen.

Lyt til afsnittet via afspilleren her eller på Apple Podcast og Spotify (søg på NOK – en podcast om sufficiency).

NOK – en podcast om sufficiency
Podcasten NOK udforsker, hvordan vi kan skabe et samfund, der er i balance med klodens klima og økosystemer og samtidig giver trivsel for alle mennesker. At leve efter princippet om sufficiency betyder at leve småt, men godt. Med et ressourceforbrug, der er stort nok til at mennesker kan leve righoldige liv, men ikke større end at planeten kan bære det.

I foråret 2023 cyklede jeg på tværs af Danmark for at finde inspiration til, hvordan et liv baseret på sufficiency kan se ud. På turen besøgte jeg mennesker, der har valgt at leve anderledes for at opnå et bedre og mere meningsfuldt liv – f.eks. ved at arbejde og forbruge mindre. Eller som på andre måder kunne kaste lys over udfordringen med at leve inden for de planetære grænser.
I podcasten NOK kan du blandt andet høre et lille udvalg af samtalerne.

I første afsnit fortæller forfatter og journalist Tor Nørretranders om at møde verdens venlighed, være i kontakt med sine omgivelser og føle sig mæt i arbejde og forbrug. I andet afsnit møder jeg Anders Boisen, som bor i et Tiny House i skoven med have, høns, stor frihed i livet og tid til at være et skabende menneske.