Podcasten NOK: Hverdagen i det sufficiente samfund

For mange kan livet føles som en pakkeløsning. Fuldtidsjob, hus, realkreditlån, bil i carporten og to årlige udlandsrejser. Er det lykken? Eller kan det gode liv leves på andre måder, der ikke bringer kloden i knæ? Det er emnet for dette afsnit af podcasten NOK, hvor rollerne er byttet om og Toke Haunstrup er gæsten.

I dette afsnit af podcasten NOK er rollerne byttet om, så jeg er gæsten, mens værten er min mand Christian Andersen.

Hjemme over aftensmaden falder snakken tit på sufficiency, og Christian stiller mange gode spørgsmål. Vi blev derfor enige om, at han lige så godt kunne stille dem i dette afsnit af NOK, som zoomer ind på disse tre spørgsmål: Hvad handler sufficiency om? Hvordan kan hverdagen se ud i en fremtid baseret på sufficiency? Og er det overhovedet realistisk at vi kan arbejde og forbruge mindre?

Samtalen når vidt omkring. Fra hvorfor kortere arbejdstid og mindre forbrug kan være en vej til righoldige liv over nutidens livsform som en pakkeløsning og til behovet for at ”omprogrammere” eksisterende infrastruktur til en langt mere ressourceeffektiv udnyttelse. Undervejs rundes også spørgsmålet om arbejdsudbud og velfærdsstatens rolle i en fremtid, hvor vi arbejder og forbruger mindre.

Lyt til afsnittet her eller på Apple Podcast og Spotify (søg på NOK – en podcast om sufficiency).

Livet som en pakkerejse
I podcasten, på denne hjemmeside og i min kommende bog argumenterer jeg for behovet for en fælles samtale om, hvordan vi skaber et samfund med ideelle rammer for at mennesker kan leve gode og mangfoldige liv i balance med klodens økosystemer. Det kræver et langt mindre forbrug, men måske kan vi skære ned på noget og samtidig få mere af noget andet.

”Et af problemerne med det samfund, vi har skabt, er, at det er som en pakkeløsning. Hele livet er jo nærmest én lang pakkerejse. Når du er færdig med uddannelsen, får du et job på 37 timer. Så tjener du så og så mange penge. Så køber du et hus og stifter familie. Du tager et lån op til kanten af rådighedsbeløbet. Så er du fanget i pakken.”

”Vi er nødt til at tænke det anderledes. Gøre det mere fleksibelt. Det behøves ikke at være en fast pakke. Jeg tror, at mange mennesker et eller andet sted også føler sig fanget i pakken. Så hænger de på 37 timers arbejde og gælden, der skal betales af.”

Kortere arbejdstid og mindre forbrug kan frisætte tid til andre ting i hverdagen. Ikke kun til familien, men også til aktiviteter, hvor vi alene og sammen med andre skaber nye ting og ny værdi i livet.

Omprogrammering
En af kerneudfordringerne i overgangen til et samfund baseret på sufficiency er, at der over de sidste mange årtier er opbygget en omfattende infrastruktur i form af veje, byer og boliger, som understøtter en ressourcekrævende livsform. Vejene er bygget til millioner af privatbiler, huse og store lejligheder bebos ofte af kun en eller to personer, byerne er arealkrævende – og så videre.

Den eksisterende infrastruktur står som en barriere på vejen til det sufficiente og ressourcelette samfund, men løsningen er ikke at rive det hele ned og starte forfra. I stedet argumenterer jeg for at vi skal ”omprogrammere” infrastrukturen:

”At rive alt ned og bygge nyt op ville også kræve sindssygt mange ressourcer. Vi har det, vi har. Begrebet omprogrammering handler om at tviste eller hacke den infrastruktur, vi har i dag, så vi kan leve et liv, der er meget mindre ressourcekrævende.”

Jeg har tidligere skrevet om omprogrammering som strategi for sufficiency i en kronik i fagbladet Ingeniøren.

NOK – en podcast om sufficiency
Podcasten NOK udforsker, hvordan vi kan skabe et samfund, der er i balance med klodens klima og økosystemer og samtidig giver trivsel for alle mennesker. At leve efter princippet om sufficiency betyder at leve småt, men godt. Med et ressourceforbrug, der er stort nok til at mennesker kan leve righoldige liv, men ikke større end at planeten kan bære det.

I foråret 2023 cyklede jeg på tværs af Danmark for at finde inspiration til, hvordan et liv baseret på sufficiency kan se ud. På turen besøgte jeg mennesker, der har valgt at leve anderledes for at opnå et bedre og mere meningsfuldt liv – f.eks. ved at arbejde og forbruge mindre. Eller som på andre måder kunne kaste lys over udfordringen med at leve inden for de planetære grænser. I podcasten NOK kan du blandt andet høre et lille udvalg af samtalerne.

I første afsnit fortæller forfatter og journalist Tor Nørretranders om at møde verdens venlighed, være i kontakt med sine omgivelser og føle sig mæt i arbejde og forbrug. I andet afsnit møder jeg Anders Boisen, som bor i et Tiny House i skoven med have, høns, stor frihed i livet og tid til at være et skabende menneske. I tredje afsnit giver journalist og forfatter Nanna Hyldgaard Hansen sit bud på, hvordan man kan skære ned på forbrug og arbejdstid og få et bedre familieliv uden at være nødt til at flytte ud af byen og blive selvforsynende.